Specialități

Mâncare tătărească
Tătarii, din punct de vedere religios, sunt musulmani, așadar se cuvine să se supună regulilor islamice: fără carne de porc, precum și anumite zburătoare (șoim sau lebădă – o pasăre sacră pentru ei). Fiecare masă începe și se încheie cu spălatul mâinilor și o rugăciune, iar bărbații mănâncă separat de femei. Bucătăria tătărească este caracterizată prin combinațiile neobișnuite de alimente, gustul bogat, precum și ospitalitatea gazdelor.

Mâncare armenească
În bucătăria armenească, verdețurile sunt folosite extensiv ca garnitură – atât uscate cât și proaspete. La asta se adugă și fructele, dintre care cele mai utilizate sunt piersicile, gutuile, pepenii etc. Felurile principale cunoscute sunt iahnia de fasole, ghapama (tocană de dovleac), dar si supe precum Kiufta (un fel de supă de perișoare) sau Khash (care are și o simbolistică aparte – tradiția cere să fie făcută noaptea, de un bărbat, și se mănâncă dimineața cu usturoi proaspăt și lipie).

Mâncare rromă
Pregătirea și luatul mesei au valoare simbolică. Se stă la masă în cadrul tuturor ritualurilor de familie (botez sau alte cutume referitpare la integrarea în comunitatea spirituală: căsătorie, pețit, logodnă, rachiu, nuntă, masă de pakiv; înmormântare, pomenire, comemorare, praznic sau alte ritualuri funerare) și în cadrul tuturor sărborilor calendaristice (Crăciun, Gurban, Anul Nou, Paște, Lăsata Secului, Hârdârlezi/Paștele spoitoresc, Joia verde etc.). Amintim câteva feluri principale în tradiția culinară rromă: borșul de fasole (I fäsujesqi śukli zumi), tocană de berbecuț (O bakrorrsqo ćhinărdo xamipen) sau plăcințele cu brânză sărată. (oi mariklorra londe kiraleca).

Mâncare țărănească
Din sud și până în nordul extrem al Maramureșului, auzim de un portret gastronomic diversificat – de la mâncare de scoici la cuptor în Mehedinți, supă rece de castraveți cruzi în comunele din Transilvania la mamăligi, sarmale și alte derivate din fiecare cultură. Cine n-a gustat vreodată o mâncare de praz sau un dovlecel umplut ca la mama acasă, are ocazia să le vadă acum frumos puse pe masă la Șofran.

Mâncare ungurească
În bucătăria maghiară, regăsim condimente și gusturi asiatice, dar și influențe germanice, italiane sau slave – majoritatea mâncărurilor se bazează pe carnea de porc, carne de gâscă, condimentate cu piper, boia și garnisite cu ardei. Așadar, mâncăruri grase, îngroșate și aproape întotdeauna însoțite de un sos. Gulașul a devenit un ambasador al tradiției culinare, astfel că a fost preluat de majoritatea țărilor vecine – evident că și de noi.